Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.royalcaribbean.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Royal Caribbean International.

070 3141555

overlay
  • RC

Montego Bay welcomes Oasis

Jamaica tropisch groen en vol actie

Om de week meert de Oasis of the Seas aan in Jamaica. De daarop volgende week legt de Allure of the Seas aan in de Jamaicaanse haven Falmouth. Ondanks het uitgebreide excursieaanbod dat Royal Caribbean Cruises aanbiedt, zijn er steeds meer ervaren cruisegasten die onafhankelijk op avontuur willen. In onze zoektocht naar suggesties is Hans van Wamel, vertegenwoordiger van het verkeersbureau een baken voor advies. Na zijn eerdere tips – bamboevlotvaren en watervallen beklimmen - neemt hij ons nu mee naar Montego Bay. Ga je mee aan land?

Montego Bay – Jamaicaanse historie en attracties

Montego Bay, ligt 30 min ten westen van Falmouth. Dit is de belangrijkste stad aan de noordzijde van Jamaica en tevens de hoofdstad van het district St. James. Het woord ‘montego’ is afgeleid van het Spaanse ‘manteca’, dat varkensvet betekent. Vroeger slachtten de Spanjaarden wilde varkens in de bergen, waarna ze het vet vanuit deze haven verscheepten.

Montego Bay is de plek op het reggae eiland waar het toerisme sinds 1924 tot volle ontwikkeling kwam. In deze tropische omgeving vind je verschillende boetiek hotels zoals Round Hill en HalfMoon waar de ‘Rich & famous’ in de jaren 60 al naar toe trokken. De Kennedy ’s en Churchill waren graag geziene gasten en ook nu nog komen leden van het Engelse koningshuis en verschillende wereldartiesten hier met enige regelmaat.

Ook vanuit historisch oogpunt hebben Montego Bay en het district St. James veel te bieden:

  • Fort Montego dateert uit de tijd dat alle kuststeden moesten worden verdedigd. Het fort werd zelden gebruikt. Een batterij met drie kanonnen en het kruithuis zijn de enige overblijfselen.
  • The Dome werd in 1837 gebouwd over het riviertje dat Montego Bay van water voorzag. De rivierwachter had hier zijn kantoor.
  • The Cage werd in 1806 gebouwd als huis van bewaring voor weggelopen slaven, oproerige zeelieden en landlopers.
  • De Parish Church of St. James is gewijd aan de H. Jacobus de Meerdere en werd gebouwd in 1778. De kerk werd in 1957 vrijwel volledig verwoest door een aardbeving, maar is zorgvuldig gerestaureerd.
  • De Burchell Memorial Church werd in 1824 gesticht door dominee Thomas Burchell, een doopsgezinde zendeling en voorstander van afschaffing van de slavernij. In de begindagen bestond de gemeente voor het merendeel uit slaven. De grote slavenleider Samuel Sharpe was diaken in deze kerk.

De “Greathouses” van Montego Bay
Duik eens in de geschiedenis van de eens zo rijke Jamaicaanse planters families. Er zijn twee historische “Greathouses” van waaruit grote plantages in de omgeving werden geleid. Het bekendste is Rose Hall Great House, waar de geest van de witte heks “Annie Palmer” op je wacht. Vervloekt door slaven, veranderde Annie de plantage in een huis waar gruwelijke dingen gebeurde. Vele slaven waren slachtoffer van haar martelingen en haar drie mannen kwamen hier ook om. Bijgelovig als de Jamaicanen zijn, lieten ze tijdens de slavenopstand in 1838 de geest van Annie rusten en verpauperde het gebouw gedurende tientallen jaren. Pas medio vorige eeuw is het huis gerestaureerd en verbouwd tot museum. 

Niet ver hier vandaan staat Greenwoud Great House op een heuveltop. Vanaf de veranda heb je fantastisch uitzicht over azuurblauwe Caribische zee. De horizon is zo breed dat de ronding van de aarde zichtbaar is. Greenwoud Great House is een voormalig plantagehuis vol antieke meubelen, een piano die aan koning Edward VII heeft toebehoord en Victoriaanse canapés. Omdat de toenmalige familie Barrett goed voor hun medewerkers zorgden, bleef hun woning tijdens op opstanden gespaard.

Montego Bay is een stad met vele attracties en bezienswaardigheden. Slenter rustig rond op een van de ‘craft markets’, verken de winkelstraten en neem vrijblijvend een  kijkje in de kunstgalerijen. De “Hip Strip” is de boulevard langs het strand met vele reggae bars, souvenirwinkels en typische Jamaicaanse restaurants.
Voor een dagje strand kan ik je het mooiste strand aanraden: Doctors Cave Beach.
Ben je een golferliefhebber, verken dan een van de vier 18-holes golfbanen met illustere namen als “Cinnamon Hill” en “The White Witch”. Verder is er gelegenheid tot waterskiën, zeilen, diepzeevissen, snorkelen, sportduiken en wild watervaren.

Enkele Montego Bay weetjes .... wist je dat:

 

Klik hier voor meer informatie over deze attracties in Montego Bay

Meer weten over de natuur en cultuur van Jamaica? 

Lees dan hier verder.

Kijk hier voor tips over het lokaal vervoer

Volg  Jamaica op Facebook of Twitter  mee op @Ontdekjamaica  

Hans van Wamel

Hans van Wamel  (1960) heeft zijn na toeristische opleiding (NWIT/NHTV-Breda) zijn hart verpand aan het Caribische gebied. In verschillende functies heeft hij veel door Centraal,  Zuid Amerika en de Caribbean gereisd. Hij is al 14 jaar de vertegenwoordiger en het gezicht van het verkeersbureau van Jamaica in Nederland en België. In deze functie informeert hij zowel de reisbranche als de toerist over dit veelzijdige vakantie eiland.

Daarnaast is hij ook freelance docent toerisme. Hans is getrouwd en heeft een zoon en twee dochters .