Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.royalcaribbean.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Royal Caribbean International.

070 3141555

overlay
  • 24.jpg

Ik ga op reis en neem mee

De hamvraag voor reizigers: wat neem ik mee? Voor cruisereizigers lijkt het beantwoorden van die vraag vaak nog moeilijker. Dan hoeft helemaal niet want een zeevakantie is in de laatste tien jaar veel informeler geworden waardoor je geen hutkoffer voor je garderobe nodig hebt. Bovendien laten de bagageregelingen van vele luchtvaartmaatschappijen dat nu niet meer toe. Tenzij je de hoofdprijs voor extra bagage wilt betalen. Graag deel ik enkele tips met je zodat je met minimale bagage, maximaal plezier hebt aan boord. Hier volgen tips voor de koffer van de reizende dame ;-)

Je handdoek ligt klaar

Voor je relaxte leven aan boord heb je geen handdoeken nodig. Zowel in je hut als bij de zwembaden als in de sauna en in de sportruimtes liggen overal lekkere dikke handdoeken voor je klaar. Deze traditionele kofferruimtevreters kun je lekker thuis in de kast laten liggen.
Er is één uitzondering en dat is wanneer je op een bestemming aan land gaat en je vertier zoekt op een lokaal strand. Hiervoor heb je wel een eigen handdoek nodig. Ik heb altijd twee ultra dunne, maar super absorberende sporthanddoeken van Rubytec bij me. Deze handdoeken van microvezel vind je in de betere sport- en outdoor-winkels.

Hoera voor de shawl

Standaard heb ik twee of drie shawls in mijn bagage. Van die lekkere grote, dunne lampen die ik in noodgeval (in een kerk of moskee) als rok kan gebruiken, die me beschermt tegen de hard blazende airconditioners in bussen en restaurants. De shawl als zonnehoed die mijn hoofd beschermt tegen de felle zon en de shawl die mijn blouse en truitjes opeens een totaal andere uitstraling geeft. Zo kan ik met drie shawls steeds een andere creatie maken zonder dat ik steeds andere blouses of jasjes nodig heb. Ik gebruik een shawl ook vaak als ceintuur om een donkere rok of lange broek wat op te vrolijken. 

Lekker informeel

De algemene sfeer aan boord is heel relaxt. In de restaurants wordt het op prijs gesteld dat je netjes gekleed gaat, dus geen ontbijt of lunch in zwemkleding, gewoon even je shorts en een T-shirt er overheen. Slippers en sandalen zijn geen probleem tijdens ontbijt en lunch. Bij de zwembaden en de sportvelden vieren sportkleding en zwemkleding hoogtij. Als ik even iets wil halen of ben vergeten in mijn hut gebruik ik een ‘parero’. Met deze grote doeken maak je in enkele slagen een passend jurkje waarmee je relaxt over het schip kunt lopen.

Waar is mijn galajurk?

Gemiddeld heb je op een cruise van zeven nachten twee formele avonden. Op een korte cruise is dat er vaak één. Hiervoor hoef je echt niet in gala aan het diner te verschijnen. Een leuke avondcreatie of cocktail jurk voldoet prima aan de kledingssuggesties een paar open lichte  schoentjes maken je outfit compleet. Dus laat die galajurk lekker thuis en maak een keuze uit een of twee van je favoriete feestjurkjes die je gemakkelijk kunt oprollen in je koffer. En voor mannen is een mooi pak een fijn draagbaar alternatief voor de 'smoking'.

Tips voor gatenvullers

Nu heb je beslist wat ruimte over om kleine handige extra’s mee te nemen. Op de Oasis of the Seas kun je de Nederlandse stekkers in je hut gebruiken. Omdat we steeds meer opladers meenemen is het handig om een extra stekkerblok mee te nemen, dan kun je met één stekker zowel je telefoon als je iPad, je camera en het scheerapparaat van je liefje opladen. Een compact verrekijker is altijd handig voor je zeedagen en natuurlijk als je op excursie gaat. Een fel gekleurde arceerstift is altijd handig om het dagprogramma mee te bekijken. Je zult versteld staan van het uitgebreide programma aanbod op de Oasis of the Seas. Soms zie ik door de bomen het leuke plekje in het bos niet meer. Het progamma ‘scannen’ met een arceerstift doet voor mij wonderen. Denk ook aan voldoende zonnebrandcrème. Door de verkoeling van het varende schip heb je geen idee van de sterkte van de zon. Uiteraard wordt er aan boord crème verkocht, maar misschien drink je liever een extra biertje of glas wijn?

Neem bij voorkeur voor je reisliteratuur een e-reader of mini tablet mee, dat scheelt veel kilo’s aan leesvoer. Zo heb je ruimte voor enkele leuke souvenirs die je ongetwijfeld tegen komt op je verkenning. 

Travel Light, mijn idee!

In de bijna veertig jaar dat ik nu over deze mooie aardbol reis, ben ik steeds lichter gaan reizen. Het is geen kunst om je koffers vol te proppen met overbodige spullen waarvan je thuis overtuigd bent dat je ze nodig hebt. Als je bij terugkomst kijkt hoeveel broeken, jurkjes, shirtjes en schoenen je niet hebt gedragen weet je voor de volgende keer je dat slimmer kunt combineren met omslagdoeken en minder schoenen. 

Als de makers van adaptors wereldwijd nu eens een standaardformaat zouden afspreken, is dat de meest ruimtebesparende bagagetip voor de komende jaren!

 

© tekst en foto's Wilma Lankhorst
© foto bagage, shawls en kostuum met dank aan Visit Britain

Wilma Lankhorst

Beste cruiseliefhebber,
Ik ben Wilma Lankhorst en reis al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze mooie planeet. Ik verken steden, bezoek musea, struin over eilanden, fietst graag langs rivieren en laat me regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ik veel bestemmingen. Vijftien jaar was ik actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ik de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heb ik een reisblog waarop ik wekelijks mijn reiservaringen deel. In 2013 is mijn boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Ik ben getrouwd en run naast mijn blogactiviteieten samen met mijn partner een Bed & Breakfast.