Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.royalcaribbean.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Royal Caribbean International.

070 3141555

overlay
  • RC

Jamaica tropisch groen en vol actie

Jamaica tropisch groen en vol actie

Ocho Rios watervalklimmen en klouteren

Om de week meert de Oasis of the Seas af in Jamaica. De daarop volgende week legt de Allure of the Seas aan in de Jamaicaanse haven Falmouth. Ondanks het uitgebreide excursieaanbod dat Royal Caribbean Cruises aanbiedt, zijn er steeds meer ervaren cruisegasten die onafhankelijk op avontuur willen. In onze zoektocht naar suggesties is Hans van Wamel, vertegenwoordiger van het verkeersbureau een baken voor  advies. Na zijn eerste tip – bamboevlotvaren - neemt hij ons nu mee naar Ocho Rios. Gaat mee aan land?


Ocho Rios – tropisch groen en vol actie

Ochio Rios ligt op een uur rijden ten oosten van de haven Falmouth, de thuishaven van de Oasis en Allure of the Seas op Jamaica. In het midden van de vorige eeuw was Ocho Rios nog een idyllisch en rustig vissersdorp aan de Caribische Zee. Het was de belangrijkste stad in het Jamaicaanse district St. Ann. Deze regio kreeg als bijnaam de bloemenregio. De oorspronkelijke bewoners, de Arawak Indianen, noemden hun eiland Xaymaca, wat staat voor land van bomen & water. Het bloemrijke eiland telt meer dan 3000 soorten bloeiende planten waarvan er ruim 800 uniek zijn voor  dit eiland.

Christopher Columbus was een van de eerste kolonisten die op 4 mei1494 indeze regio op Jamaica aanmeerde. In zijn logboek beschreef hij Jamaica als “het mooiste eiland dat hij ooit had gezien – “de bergen en het land, lijken de lucht te raken…het eiland is vol valleien, velden en vlakten.”

Door de centrale ligging aan de brede tropisch begroeide noordkust ontwikkelde Ocho Rios zich tot een geliefde uitvalsbasis voor dagjes mensen van cruiseschepen. Ocho Rios, dat stad van vele rivieren – er zijn er meer dan acht – is onder meer bekend om haar spectaculaire watervallen, tours langs plantages, stranden en prachtige botanische tuinen. En nergens in het Caribische gebied tref je zoveel varens aan als langs de weg in Fern Gully.

Dunns River Falls – afkoeling in een tropische omgeving

Een activiteit in Ocho Rios die ik echt aan kan bevelen is het beklimmen van de watervallen Dunns River Falls (op63 kmvanaf Falmouth). Vanaf het witte zandstrand beklim je in rustig tempo (onder begeleiding van ervaren gidsen) de cascade. Terwijl het koele rivierwater in zee gutst, begin je vanaf het witte zandstrand aan de beklimming die ongeveer een uur duurt. De eerste meters zijn steil, je zoekt nog even onwennig de weg zoeken naar boven. “No worry man”, want met je waterschoenen en onder begeleiding van de lokale gids kom je eenvoudig boven. Na het eerste steile stuk, kom je al snel bij enkele waterpoelen waarin je kunt ontspannen en genieten van de dichtbegroeide tropische omgeving.

Je kunt onderweg naar boven op verschillende plakken stoppen om van de mooie natuur te genieten.  Ben je niet zo’n klimmer maar wil je toch graag naar boven? Pak dan de trap langs de watervallen. Zo loop je rustig naar boven terwijl de rest van de groep de verschillende “watervalmuren” beklimt. Boven aangekomen word je inspanning beloond met een unieke ervaring.  De hele beklimming telt zo’n200 meter. Als je tijd en zin  hebt, kun je de tocht gerust nog eens maken. Na een dubbele beklimming kun je de ‘shape out’ aan boord voor vandaag rustig afzeggen en genieten van een extra cocktail onder de zon.

Enkele tips voor de Dunns River Falls:

  • Neem vooral je tijd en geniet van de omgeving: ‘relax and no worries man’
  • Als je een groepje op afstand volgt, volgt kun je de watervallen ook individueel verkennen.
  • Neem zwemkleding en waterschoenen mee. De schoenen kun je ook lokaal huren
  • Voor je waardevolle spullen, kun je een kluisjes huren. Je vindt ze bovenaan bij de entree van het park, of bij het strand (deze laatste zijn vaak vol).
  • De kosten voor de Dunns River Falls bedragen ongeveer US $ 20, - per persoon
  • Tijdens het cruiseseizoen kan het hier druk zijn. Laat je hierdoor niet tegenhouden…!

Ocho Rios Rios – vol actie

In de omgeving van Ocho Rios zijn nog een aantal unieke avontuurlijke attracties.
Nine Miles, laatste rustplaats van Bob Marley, is een bedevaartsoord voor de reggae liefhebber. Even praktisch, Nine Miles ligt op een uurtje rijden van Ocho Rios. Houdt hier rekening mee m.b.t. de vertrektijd van je cruiseschip.
Hou je van een adrenaline kick dan is Mystic Mountain misschien een idee voor je. Op deze heuvel boven Ocho Rios raas je in een bobslee in een achtbaan door de tropische omgeving om even later over te stappen op een zip-lin waarmee je langs de boomtoppen raast.
Doe je liever iets rustiger aan en ben je doel op dieren dan kun je ook paardrijden door zee of zwemmen met dolfijnen bij Dolphins Cove

Andere Ocho Rios weetjes….wist je dat:

  • In 1962 de eerste film van James Bond “Dr No” hier is opgenomen?
  • Je voor het traditionele barbecue gerecht “Jerk” in het Ocho Rios Jerk center moet zijn? 
  • Ocho Rios een leuke kunstnijverheidsmarkt heeft – waar je wel stevig moet onderhandelen?

Meer weten over de natuur en cultuur van Jamaica?
Lees dan hier verder.

Kijk hier voor tips over het lokaal vervoer

Volg  Jamaica op Facebook of Twitter  

 

Videolink waterval klimmen  

Hans van Wamel

Hans van Wamel  (1960) heeft zijn na toeristische opleiding (NWIT/NHTV-Breda) zijn hart verpand aan het Caribische gebied. In verschillende functies heeft hij veel door Centraal,  Zuid Amerika en de Caribbean gereisd. Hij is al 14 jaar de vertegenwoordiger en het gezicht van het verkeersbureau van Jamaica in Nederland en België. In deze functie informeert hij zowel de reisbranche als de toerist over dit veelzijdige vakantie eiland.

Daarnaast is hij ook freelance docent toerisme. Hans is getrouwd en heeft een zoon en twee dochters .