Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.royalcaribbean.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Royal Caribbean International.

070 3141555

overlay
  • RC

Koele duik op Cozumel

Koele duik op Cozumel

Chankanaab

De Mexicaanse thuishaven voor Oasis of the Seas en Allure of the Seas is het eiland Cozumel. Dit is het grootste Caribische eiland van Mexico. Voor de kust liggen het bekende Plancar-rif en de lagune van Chankanaab. Dit laatste ecosysteem is de leefruimte van vele tropische planten- en diersoorten. Ruim de helft van de eilandbezoekers komt hier om te duiken of te snorkelen. De andere helft bezoekt het eiland tijdens een cruisevakantie. Wekelijks op donderdag worden om de beurt de Oasis of the Seas en de Allure of the Seas welkom geheten. Cozumel is een prima  vertrekpunt voor excursies naar bijvoorbeeld Tulum (Riviera Maya), Chitchen Itza of Cancun. Wij willen graag weten of het eiland zelf de moeite waard is voor een verkenning. Onze ervaring is: blijf lekker een dagje relaxen op en om Cozumel. Zin in een verkoeling?

 

 

Binnenlands koraalrif
De Fransman Jacques Cousteau heeft Cozumel als duikparadijs op de kaart gezet. Als je wilt duiken of snorkelen in de wateren rondom Cozumel zijn er vele opties. De twee populairste duik- en snorkellocaties zijn Chankanaab Park en Punta Sur/Faro Celarain Eco Park, het grootste ecologische reservaat van dit eiland.
Chankabaab Park is een nationaal maritiem park en betekent in de Maya-taal ‘Little Sea’, kleine zee. Dit is het enige binnenlands koraalrif ter wereld. Je kunt hier snorkelen en zwemmen met dolfijnen. Dit maritieme park ligt op een kwartier rijden van de hoofdstad San Miguel en is dagelijks geopend.

Faro Ceralain

Onderwaterregenboog

De tweede populaire snorkellocatie ligt aan de zuidkant van het eiland bij het ecologisch reservaat Park ‘Punta Sur’ met de ‘Faro Celarain’. Het mangrovebos maakt indruk op ons. De natuur hier is overweldigend, het koraalstrand is hagelwit en lekker koel aan je voeten. Al snorkelend hebben we de kust verkend. In het begin is het even wennen met de ademhaling, als je dat eenmaal onder controle hebt, kan het grote genieten beginnen. Het verschil tussen de zonovergoten wereld boven water en de koele onderwaterwereld is enorm. De kleurenpracht van het koraal en de vissen laat zich beter met een schilderspenseel weergeven dan in woorden beschrijven. Letters schieten mij in ieder geval te kort. Voor liefhebbers van vuurtorens staat hier de ‘Faro Celarain’.

San Gervasio

Godin van de liefde

We zouden Cozumel te kort doen als we alleen de duik- en snorkellocaties met u delen. Het eiland telt 32 archeologische vindplaatsen. Vanaf  de Castillo Real, aan de oostkust, heb je een mooi uitzicht over de azuurblauwe Caribische Zee. De meest interessante archeologische locatie is San Gervasio in het midden van het eiland. Voor Maya vrouwen was San Gervasio een bijzondere locatie. Dit was het heiligdom van Ixchel, de godin van vruchtbaarheid en liefde. Vrouwen werden sterk aangeraden minimaal eens in hun leven een bezoek te brengen aan San Gervasio om Ixchel te eren. Naast Maya-ruines kent Cozumel verschillende archeologische vindplaatsen van de Tolteken. 

Overal hoor je sfeervolle Mariachi muziek

Handige links:

Lees hier leuke reistips en informatie over Mexico

Cozumel Parks staat voor Chankanaab, Punta Sur, San Gervasio en Museo de la Isla  

Chankanaab Park is dagelijks van 08.00 tot 16.00 uur geopend, volwassenen betalen US $ 21 entree en kinderen van 3 t/m 11 jaar US $ 14.
(toeslag voor spa, glasbodem-boot, zwemmen met dolfijnen, snorkelen en duiken).

Park Punta Sur is geopend van maandag tot e met zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur, volwassenen betalen US $ 14 en kinderen van 3 t/m 11 jaar US $ 8.
Als je wilt snorkelen of kajakken betaal je een toeslag.

San Gervasio is dagelijks geopend van 08.00 tot 15.45 uur, entree volwassenen US $ 9 en kinderen t/m 10 jaar zijn gratis.

 

Tussen Cozumel,  San Miguel en Riviera Maya, Playa del Carmen, varen dagelijks veerboten.

In ons volgende Mexico blog maken we de oversteek naar Riviera Maya voor een nadere kennismaking met Mexico. Adios!

@ foto’s met dank aan My Cozumel en Cozumel-Quintana-Roo 

Wilma Lankhorst

Beste cruiseliefhebber,
Ik ben Wilma Lankhorst en reis al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze mooie planeet. Ik verken steden, bezoek musea, struin over eilanden, fietst graag langs rivieren en laat me regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ik veel bestemmingen. Vijftien jaar was ik actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ik de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heb ik een reisblog waarop ik wekelijks mijn reiservaringen deel. In 2013 is mijn boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Ik ben getrouwd en run naast mijn blogactiviteieten samen met mijn partner een Bed & Breakfast.