Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.royalcaribbean.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Royal Caribbean International.

070 3141555

overlay
  • RC

Met Rosita in Roma

Wie tijdens een cruise Civitavecchia zegt, bedoelt eigenlijk Rome. Civitavecchia is de haven waar alle cruiseschepen aanleggen waarbij Rome op het programma staat. De havenstad ligt op70 kmvan de Italiaanse hoofdstad. Je kunt er zelf gemakkelijk naar toe met de trein. Deze rit duurt ongeveer een uur en brengt je tot het eindstation in Rome: Roma Termini. Vanaf dit punt kun je heel gemakkelijk met bussen en de metro de stad verkennen. Het is handig om vooraf een plan te maken met wat je erg graag wilt zien. Rome is erg groot en je bent zo uren met bus en metro onderweg als je je schema niet logisch plant.

Wie voor het eerst in Rome komt, kan ik het systeem met een hop-on-hop-off bus van harte aanbevelen. In de stad worden deze tours door verschillende organisaties aangeboden. Ze verzorgen meerdere routes zoals thematours langs de belangrijkste musea of de klassieke tour met alle hoogtepunten.

Rosita Steenbeek

Mijn gids voor Rome is Rosita Steenbeek. Ik vind het altijd leuk om boeken te lezen waarvan het verhaal zich afspeelt in de stad of streek waar ik naar toe ga. De Nederlandse schrijfster Rosita Steenbeek woont sinds 1985 om en om in Rome en in ons land. Voor haar is Rome het ‘oude Rome’. Ze woont tussen twee mooie pleinen, het Piazza della Rotonda en het Piazza Navona. Vanuit haar appartement heeft ze de stad intensief verkend. Op haar eerste reis wordt ze in een bus aangesproken door een zwerver. Hij laat haar een kaart van het oude Rome zien. Deze plattegrond is de rode draad in haar boek ‘Thuis in Rome’. Op deze route ontmoet ze allerlei mensen zoals obers, taxichauffeurs, koks, priesters enzovoort die hun kennis van de stad en haar geschiedenis met Rosita delen. Als je dit boek leest, leer je Rome en Rosita op een bijzondere manier kennen. Na aankomst op Roma termini, reis ik door naar Piazza della Rotonda en begin mijn hernieuwde kennismaking in een van de ‘leeszalen van Rosita’ in Rome, met uitzicht op het Pantheon. 

Trastevere

Een wijk in het kader van Rome-anders, die ik je ook kan aanbevelen is Trastevere. In dit stadsdeel op de andere oever aan de Tiber, wonen veel kunstenaars en studenten. De sfeer is heel ontspannen, overal zijn terrassen en cultuurpodia. Deze wijk was is in de Oudheid al een centrum voor alternatieve leefwijzen en culturen. Piazza Porta Portese is een prima startpunt voor je verkenning. Dichtbij ligt de Santa Cecilia, ’s morgens is er op de kleine Piazza San Cosimato een markt. Laat je inspireren door de mensen die je ziet, de winkels, de stoelenmakers, de ijzerwarenwinkels en galerieën. Pak op tijd een terrasje en ga dagdromen of loop even binnen bij de Santa Maria in Trastevere

Praktische informatie

De aankomst van de Oasis of the Seas in Civitavecchia staat gepland voor 7 uur ’s ochtends. Je hebt een ruime dag om zelf plannen te maken want de afvaart staat gepland voor 20.00 uur. Let bij het verlaten van het schip goed op de tijd waarop je weer aan boord wordt verwacht. Wie te laat is, moet zelf de reis naar Napels regelen. Hier kun je een pdf bekijken met treintijden.

Piazza Navona, een van de leeszalen van Rosita in Rome © foto Royal Caribbean Cruises

Het treinstation aan de Via Fabio Filzi, 1-19, ligt op ongeveer 5 kmvanaf de haven. Met een taxi ben je er in enkele minuten, te voet ben je ongeveer 20 tot 25 minuten onderweg.

 

Civitavecchia

Wie niet naar Rome wil, kan zich ook prima vermaken in Civitavecchia. De VVV heeft twee wandelingen uitgezet die beide vertrekken vanaf Forte Michelangelo. Het accent van de eerste route (1,5 uur) ligt meer op buitenactiviteiten (fontein, historische stadsmuur enz.) terwijl de andere route je kennis laat maken met verschillende musea en kerken. Voor deze laatste wandeling moet je op minimaal 3,5 uur rekenen. Een pdf met routes kun je hier downloaden.

Wilma Lankhorst

Beste cruiseliefhebber,
Ik ben Wilma Lankhorst en reis al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze mooie planeet. Ik verken steden, bezoek musea, struin over eilanden, fietst graag langs rivieren en laat me regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ik veel bestemmingen. Vijftien jaar was ik actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ik de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heb ik een reisblog waarop ik wekelijks mijn reiservaringen deel. In 2013 is mijn boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Ik ben getrouwd en run naast mijn blogactiviteieten samen met mijn partner een Bed & Breakfast.