Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.royalcaribbean.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Royal Caribbean International.

070 3141555

overlay
  • f203f2e9-7a09-4a62-b10e-47b13060ebdd.JPG

Mijn eerste cruiseschip

Heb je tijd om naar Londen te vliegen? Ik ben één al oor.
Mijn opdrachtgever belt en vraagt of ik de volgende dag tegen het middaguur op Schiphol kan zijn. Hij heeft een uitnodiging voor de inauguratie van een cruiseschip ontvangen. Dat lijkt hem wel iets voor mij. Tijdens mijn opleiding en later tijdens vakantiewerk op een reisbureau heb ik enige kennis vergaard over het fenomeen cruisevakanties. Tot dat moment in november 1992 heb ik nog geen schip van binnen gezien. Dat zal morgenavond veranderen, als ik de trappen van de m.s. Dreamward oploop en mijn naam op de receptielijst wordt afgevinkt.

Dobberen in de Thames

Die eerste kennismaking aanboord is er een van stilliggend genieten. Het schip ligt voor anker in Greenwich. ‘Velkommen’ Direct na aankomst komt een hutsteward naar voren, hij neemt mijn bagage (voor één nacht) van me over en gaat me voor door de sfeervol verlichte gangen. Het schip telt tien passagiersdekken, mijn hut ligt op dek acht. Als ik binnenkom zijn de gordijnen al gesloten, de bedlampjes aan en de radio staat op zacht. Een flesje wijn, een fruitmandje en een persoonlijk welkomstwoord ‘Velkommen’ van de Noorse kapitein Ragnar Nilsen. 

This is a ship, not a boat

Na een uitgebreide rondleiding en een copieuze maaltijd staat de officiële receptie op het programma. De voltallige directie van de rederij is naar Londen overgevlogen voor deze heugelijke dag. Opgedoft staan we klaar om directie en bemanning te feliciteren met de nieuwe aanwinst. Ik bedank de kapitein voor de uitnodiging en feliciteer hem ‘with his new boat’.

Als ik even later met een glaasje champagne aan de zijlijn sta, komt er een Engelse collega naar me toe en vraagt me beleefd of hij me een tip mag geven? Altijd bereid om iets te leren zeg ik; ‘yes please’. ‘Please never ever call a cruise ship a boat. That is the worst you can say towards a captain’, adviseert mijn collega. Daarna heffen we het glas op een behouden vaart voor schip & bemanning. Ik heb mijn lesje geleerd en bedank hem voor de tip. 

Lange lijst van zeedames

Aan bood van de Brilliance of the Seas in Dubai

Na de kennismaking met de Dreamward leer ik nog vele zeedames kennen. Zoals de m.s. Queen Elizabeth II, Royal Viking Queen, Splendour of the Seas, Silver Cloud, Navigator of the Seas, Brilliance of the Seas, Silver Wind, Freedom of the Seas, Celebrity Century, Grandeur of the Seas, Azamara Journey, Oasis of the Seas, Celebrity Reflection, Voyager of the Seas, Vision of the Seas, Superstar Virgo, Serenade of the Seas, Enchantment of the Seas, Vision of the Seas en de Allure of the Seas.

 

Slechts éénmaal had het schip een mannennaam, de Don Juan. Een Spaans schip met een kapitein die de naam van het schip eer aan wilde doen door zich als een ‘Casanova’ in de strijd te gooien. Ach zo maak je nog eens wat mee, varend op de wereldzeeën. 

foto's: @ met dank aan Visit Britain - Greenwich Thames en Greenwich GMT - Thames at night

It's Greenwich time

En als je in Greenwich bent, zet dan je klok gelijk bij het wereldberoemde tijdijkpunt van het Royal Observatory Greenwich. In deze sterrenwacht wordt de wereldtijd bijgehouden. Hier loopt de 0 meridiaan van ons tijdsstelsel. Het is hier uur 0 - Greenwich Meridian Time (GMT 0). Wij wonen en leven in GMT +1.

 

Als je tijdens je cruisevakantie een tijdsmeridiaan overschrijdt, ligt er keurig een briefje op je bed. Zo weet je altijd in welke tijdszone je overblijft.

Wilma Lankhorst

Beste cruiseliefhebber,
Ik ben Wilma Lankhorst en reis al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze mooie planeet. Ik verken steden, bezoek musea, struin over eilanden, fietst graag langs rivieren en laat me regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ik veel bestemmingen. Vijftien jaar was ik actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ik de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heb ik een reisblog waarop ik wekelijks mijn reiservaringen deel. In 2013 is mijn boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Ik ben getrouwd en run naast mijn blogactiviteieten samen met mijn partner een Bed & Breakfast.