Akkoordakkoord
Logo AMCA

www.royalcaribbean.nl is onderdeel van de site www.amca.nl.
Amca is in Nederland de vertegenwoordiger van Royal Caribbean International.

070 3141555

overlay
  • RC

Rome in het spoor van Bernini

Rome in het spoor van Bernini

Palazzo Barberini in Rome

Waar denk jij aan bij de naam Bernini?
Rome? Dan Brown? Angels & Demons of misschien aan de kunstenaar Bernini?Zowel de kunstwerken van Gian Lorenzo Bernini als het boek ‘Het Bernini Mysterie’ krijgen veel liefhebbers op de been in de Italiaanse hoofdstad. Als je deze zomer met een van de cruiseschepen van Royal Caribbean Cruises in Civitavecchia aan komt, geef ik je graag een paar tips voor een leuke Bernini-dag in Rome. 

Het boek van Dan Brown volgt een Bernini-spoor door de stad

Het boek
In 2003 publiceert auteur Dan Brown zijn spannende thriller Het Bernini Mysterie. Het duurt tot 2009 voor het boek wordt verfilmd met als titel ‘Angels & Demons’. Hoofdpersoon Robert Langdon, hoogleraar in de iconografie wordt om advies gevraagd als een natuurkundige in het lab wordt aangetroffen met een brandmerk van de ‘Illumintatie’ op zijn borst. Van dit geheime genootschap werd aangenomen dat het niet meer bestond. De realiteit bewijst anders. Om tot de kern van deze geheime groep door te dringen, volgt Langdon een spoor van Bernini-kunstwerken in Rome zoals de Capella Chigi van de Santa Maria del Popolo, de Engelenburcht, het Pantheon, het Piazza Navona, het Sint Pietersplein en de Santa Maria della Vittoria.

Zelfportret van Gianlorenze Bernini © Wikipedia

De kunstenaar

Gian Lorenzo Bernini werd op 7 december 1598 in Napels geboren. Zijn vader (Pietro) is beeldhouwer en de familie verhuist in 1605 naar Rome. Gian wordt architect en beeldhouwer en blijft tot zijn dood op 28 november 1680 in Rome wonen. Zoonlief is de vertegenwoordiger van de Romeinse barok en drukt met zijn vele werken een sterke stempel op het Rome van de 17e eeuw. Bernini jr. had de bijzondere gave om architectuur een beeldhouwkunst op een expressieve manier met elkaar te verbinden zodat beide kunstvormen elkaar extra versterken. De VVV heeft een route uitgewerkt met m aar liefst 17 locaties waar je werk van Bernini kunt zien. Zelfs voor een kunstverslaafde zoals ik is dit te veel voor een dag. Daarom beperk ik me tot een drie locaties zodat je ook tijd houdt voor koffie op een terras, lekker lunchen en flaneren. Pak de metro en reis naar Metro station Barbernini.

Route met 17 Bernini-locaties met dank aan VVV Rome

De Bernini-route

Een goed begin punt voor een wandeling in het spoor van GianLorenzo Bernini is Piazza Barberini (4) (Metro Barberini), op dit plein staat de Fontana del Tritone. De zingende triton zit op een grote schelp in het midden van het plein. Aan een van de zijkanten vind je een tweede, meer bescheiden exemplaar de Fontana delle Api. IN deze fontein laafden de paarden zich. Dit plein is vernoemd naar de familie Barberini, je herkent hun cultureel erfgoed aan de bijen in hun wapen. Volg aan de kant van het metro station de bordjes naar Palazzo Barberini (5) aan de Vicola Barberini. Het paleis van de familie Barberini is gebouwd in opdracht van kardinaal Barberini. In dit paleis kun je nu een deel van de collectie van de Galleria Nazionale d’Arte Antica bekijken en tegelijkertijd kun je de bouw- en beeldhouwkunst van Bernini bewonderen. 

Piazza Barberini met fontein van de Triton

Weg van de vier fonteinen

Vanuit het Palazzo Barberini loopje terug naar het Piazza Barberini en daar pak je de Bernini-route op door de Via del Quattro Fontane (de weg van de vier fonteinen) in te slaan. Als je op de kruising met de Via del Quirinale komt, zie je in de vier hoekpanden, vier fonteinen. Deze waterspugers zijn niet van de hand van Bernini maar wel de moeite waard. Ze zijn onder het bewind van Paus Sixtus V (1585-1590) aangelegd in het kader van de grote renovatie van Rome. Het punt waar je nu staat is het hoogste punt van de Quirinaal-heuvel en je hebt vanaf hier een mooi uitzicht over de omgeving. Je loopt de Via del Quirinale op en na het park zie je de Sant’Andrea al Quirinale (6). 

Kerk Sant'Andrea al Quirinale

Een barok feestje

De kerk waar je nu voor staat is door Bernini gebouwd in opdracht van de Jezuïeten. Aan de bouw van dit godshuis heeft hij zelf ook veel plezier beleefd. Bernini heeft ooit tegen zijn zoon gezegd: “Ik voel een speciaal soort plezier bij de bouw van deze kerk”. Deze kerk is het beste voorbeeld van de Romeinse Barok, het is uitbundig en strak. Neem de tijd, ga zitten op een bank, laat het licht op je inwerken. Mijn oma vertelde me altijd dat wanneer je voor het eerst in een kerk kwam, je een wens mocht doen. Ik vind dit wel een mooie plek voor een hartverwarmende wens. Als je net als ik het Paleis en een deel van de Galleria hebt bekeken, zit je Bernini-dag in Rome er bijna op. Wij drinken nog een prosecco op het terras en pakken de metro en trein terug naar Civitavecchia om weer aan boord te gaan.

Handige links

Op de site van de VVV van Rome staan allerlei tips. Hier vind je ook de link om de Roma App te downloaden. Op deze site staat ook handige informatie over het openbaar vervoer in Rome. De pdf met de hele Bernini-route kun je hier downloaden. 

De aankomst van de Allure of the Seas in Civitavecchia staat gepland voor 7 uur ’s ochtends. Je hebt een ruime dag om zelf plannen te maken want de afvaart staat gepland voor 20.00 uur. Let bij het verlaten van het schip goed op de tijd waarop je weer aan boord wordt verwacht. Wie te laat is, moet zelf de reis naar de volgende haven regelen. Hier kun je een pdf bekijken met treintijden.

Het treinstation aan de Via Fabio Filzi, 1-19, ligt op ongeveer 5 km vanaf de haven. Met een taxi ben je er in enkele minuten, te voet ben je ongeveer 20 tot 25 minuten onderweg.

 

Royal Caribbean Cruises met vertrek vanuit Civitavecchia/Rome

23 – 30 augustus Rhapsody of the Seas 7 nachten Italië, Griekenland, Turkije, Italië

Ciao a Roma 

 

Sneak preview - glijbaan op de Harmony of the Seas in 2016 © RCCI

Vooruitblik naar 2016

Het allernieuwste cruiseschip de Harmony of the Seas vaart vanaf 7 juli 2016 elke donderdag 7 nachten vanuit Civitavecchia (Italie-Spanje-Frankrijk) terug naar Civitavecchia.

Vanaf zondag 12 juni 2016 vertrekt de Harmony of the Seas elke donderdag vanuit Barcelona en doet dan op zondag Civitavecchia aan. 

 

 

Delen op social media

Wilma Lankhorst

Beste cruiseliefhebber,
Ik ben Wilma Lankhorst en reis al ruim dertig jaar met grote regelmaat over onze mooie planeet. Ik verken steden, bezoek musea, struin over eilanden, fietst graag langs rivieren en laat me regelmatig per cruiseschip over de wereldzeeën varen. Als freelance reisjournalist bezocht ik veel bestemmingen. Vijftien jaar was ik actief voor Nieuw-Zeeland waardoor ik de ‘Dutch Kiwi’ wordt genoemd. Sinds april 2012 heb ik een reisblog waarop ik wekelijks mijn reiservaringen deel. In 2013 is mijn boek ‘Duurzaam toerisme, doe je zo’ verschenen. Ik ben getrouwd en run naast mijn blogactiviteieten samen met mijn partner een Bed & Breakfast.

Laat een bericht achter!